Maak gebruik van inzage natuurbeheerplannen.
De afgelopen tijd hebben wij u gewaarschuwd voor derogatieproblemen als gevolg van pachtcontracten met terrein beherende organisaties waarin beperkingen op het gebied van beweiden en bemesten zijn afgesproken.
Wij krijgen nu signalen dat de NVWA probeert alle grond die opgenomen is in een natuurbeheerplan uit de derogatie te verwijderen, ook als het uw eigendom is. In de meststoffenwet is bepaald dat op natuur geen bemesting mag plaatsvinden. De NVWA gaat er nu wel heel gemakkelijk vanuit dat uw grond geen landbouwgrond meer is, zonder dat bijvoorbeeld het bestemmingsplan, dat overigens ook nog overgangsrecht heeft, aangepast hoeft te zijn. In de derogatiebeschikking gaat de EU uit van blijvend en tijdelijk grasland. Daarnaast waarschuwen adviesbureaus dat deze grond in een aantal gevallen ook geen recht meer geeft op uitbetaling van de GLB betaalrechten.
Fosfaatreductieplan onder vuur, hoe verder na de kort geding vonnissen?
Op 12 april dienden bij de rechtbank Den Haag enkele kort gedingen met als inzet het fosfaatreductieplan. Deze kort gedingen waren aangespannen door melkveehouders maar ieder vanuit hun eigen specifieke situatie. Zo is er een groep melkveehouders die voor de peildatum (2 juli 2015) onomkeerbare investeringsbeslissingen zijn aangegaan, veelal in de vorm aankoop van land en of de bouw van een stal, terwijl op 2 juli 2015 de veestapel nog niet op het met die investeringen beoogde peil was gebracht. Een tweede groep betreft de biologische boeren.
Zij stellen zich -kort samengevat- op het standpunt dat het fosfaatreductieplan voor hun bedrijven leidt tot een ontneming of regulering van eigendom in strijd met artikel 1 van het eerste 1e protocol van het EVRM en zij vorderen dat het fosfaatreductieplan voor hen buiten werking wordt gesteld.
Nieuw EU-steunpakket is druppel op gloeiende plaat
Nederland krijgt bijna €23 miljoen uit een nieuw steunpakket voor de zuivel en andere veehouderijsectoren. De bonus van 10 tot 15 cent waarover nu wordt gesproken is echter onvoldoende voor boeren die nu al hun rekeningen niet meer kunnen betalen.
NMV en DDB vinden het positief dat de Europese Commissie erkent dat de huidige problemen op de zuivelmarkt kunnen worden opgelost door het aanbod aan de vraag aan te passen via een bonus voor melkveehouders die minder produceren. Maar NMV en DDB zijn sceptisch over de verdere uitwerking van het steunpakket; de voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende, niet goed doordacht en zullen niet het beoogde resultaat hebben. Meer…
Staatssecretaris voornemens koudmerken te verbieden
Op 1 juni jl. heeft Staatssecretaris Martijn van Dam een wijzigingsbesluit naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd waarin onder andere een verbod op koudmerken van rundvee is opgenomen. Zodra beide Kamers het wijzigingsbesluit hebben goedgekeurd zal koudmerken als ingreep niet meer zijn toegestaan. Dit verbod zal op zijn vroegst op 1 januari 2017 ingaan.
In Nederland zijn twee identificatie-ingrepen per dier toegestaan. Voor runderen zijn dat de twee Europees verplichte oormerken. Sinds 1996 wordt koudmerken gezien als derde ingreep. In 2001 is het verbod op koudmerken vastgelegd in het Ingrepenbesluit, maar door het verlenen van ontheffingen is koudmerken steeds mogelijk gebleven. De huidige ontheffing verliep op 1 juni 2016. Meer…
20 jaar NMV
Op dinsdag 7 juni jl heeft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden. Tevens heeft de NMV op bescheiden wijze het 20-jarig bestaan gevierd. We waren te gast op boerderij De Bloedkamp van NMV-lid Gerda Peters.
Na twee termijnen is Marius Bouwmeester teruggetreden als lid van het Dagelijks Bestuur van de NMV. De dossiers, diergezondheid en dierenwelzijn, zijn overgenomen door Bertus Doppenberg, die sinds 2015 lid is van het Dagelijks Bestuur van de NMV. Henny Verhoeven is unaniem gekozen tot lid van het Dagelijks Bestuur. Wie Henny beter wil leren kennen; in Koebont 216 stond zij ‘In de spotlight’.
Tijdens het middagprogramma werd teruggekeken op 20 jaar belangenbehartiging voor en door boeren. Oud-voorzitters keken terug op hun tijd als NMV-bestuurder. Eensgezind waren zij in hun oordeel dat hun bestuursperiode een zware tijd was geweest, die ze echter voor geen goud hadden willen missen.
De NMV zal dan ook in de toekomst, op geheel eigen wijze, kritisch, vasthoudend en strijdbaar de belangen van de Nederlandse melkveehouders blijven behartigen.
`Misplaatst en stuitend`
Dat is het oordeel dat de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vellen over de uitspraken van staatssecretaris van Dam in het interview met NRC van zaterdag 21 mei. Beide organisaties hebben gezamenlijk een persbericht uitgebracht. Dit persbericht kunt u hier lezen.
********PERSBERICHT********
Arrogantie heeft een gezicht: Martijn van Dam
“Misplaatst en stuitend”, is het oordeel dat de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vellen over de uitspraken van staatssecretaris van Dam in het interview met NRC van zaterdag 21 mei. De staatssecretaris pleit voor ingrijpende veranderingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en laat ‘en passant’ weten “niets met boeren te hebben”. Dat ander beleid nodig is, is evident, echter deze staatssecretaris gaat met zijn uitlatingen volstrekt voorbij aan de huidige problematiek in de melkveehouderij.
Nog steeds staren beleidsmakers zich blind op veronderstelde ‘kansen op de vrije markt’ voor melkveehouders door het afschaffen van de melkquotering, en hebben melkveehouders sterk gestimuleerd om hun bedrijven uit te breiden en de melkproductie op te voeren. De overheid heeft maar al te graag de benodigde vergunningen hiervoor verleend. De wereldwijde afzetmogelijkheden voor in Nederland geproduceerde melk zouden immers vrijwel onbeperkt zijn. Europa kon de wereld voeden!
De realiteit blijkt anders te zijn. Het aanbod is toegenomen en de verwachte stijging van de vraag is uitgebleven. Met als gevolg overschotten, grote winsten voor multinationale melkverwerkers en de retail, en een dramatisch – nog steeds – dalende melkprijs voor melkveehouders. De enige schakel in de zuivelketen die voor de waanzin van beleidsmakers de rekening betaalt.
En dan durft de staatssecretaris zich openlijk af te vragen of de huidige situatie wel een crisis moet worden genoemd! Volgens Van Dam is deze situatie ontstaan omdat boeren uit eigen vrije wil bedrijfsbesluiten hebben genomen, niet reageren op prijssignalen en hun aanbod niet aanpassen aan de vraag. Eerst krijgen melkveehouders te maken met een melkprijs die onder de kostprijs ligt en dan krijgen ze ook nog een sneer van een staatssecretaris zonder enig economisch inzicht.
Diezelfde staatssecretaris wil dat boeren hun inkomen meer uit de markt gaan halen. Hij vergeet daarbij te vermelden dat dat alleen mogelijk is in een stabiele marktsituatie, waarbij vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn en een kostendekkende melkprijs wordt uitbetaald. Een situatie die nu zeker niet aan de orde is maar wel en uitdrukkelijk de doelstelling is waaraan het GLB moet voldoen!
Een oplossing voor de steeds verder dalende melkprijs kan alleen gevonden worden in een verlaging van het aanbod. Individuele melkveehouders moeten aan hun financiële verplichtingen voldoen en kunnen er nu niet voor kiezen minder melk aan te bieden: minder melkgeld per liter betekent immers meer liters moeten aanleveren om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Inmiddels is de melkprijs zo ver gedaald dat de kosten niet meer worden gedekt. De financiële problemen groeien menig melkveehouder boven het hoofd.
De huidige situatie op de melkmarkt zal, of je het nu crisis noemt of niet, desastreuze gevolgen hebben. Het voortbestaan van de door de staatssecretaris zo geroemde kleine en middelgrote familiebedrijven staat op het spel. Deze familiebedrijven zijn kenmerkend voor de Europese plattelandseconomie en zijn van groot belang voor het in stand houden van een vitaal platteland.
Dat aantrekkelijke, leefbare en vitale platteland met natuur en biodiversiteit waar de staatssecretaris naar streeft kan alleen bestaan als melkveehouders en hun opvolgers perspectieven hebben in de melkveehouderij. En juist daar ligt de verantwoordelijkheid van de overheid. De staatssecretaris zegt dan wel dat hij “er niet voor de boeren zit”, maar hij zal wel de randvoorwaarden moeten scheppen en de kaders moeten aangeven waarbinnen de primaire sector op een economisch en ecologisch duurzame en verantwoorde manier voedsel kan blijven produceren voor de Europese markt
Oproep aan ALLE Nederlandse melkveehouders!
Al maandenlang verkeert de melkveehouderij in een diepe crisis, de melkprijzen zijn inmiddels gezakt tot ver onder een kostendekkend niveau en bedreigen het voortbestaan van duizenden Nederlandse én Europese melkveebedrijven: de financiële problemen groeien menigeen boven het hoofd.
Ondertussen worden we geconfronteerd met een Europese Commissie en landbouwministerraad die op hun handen blijven zitten en weigeren adequate maatregelen Europa-breed in te voeren die oplossingen brengen! Terwijl het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) van de European Milk Board een oplossing biedt.
Onder het mom van “vrije markt” is melkveehouders wijsgemaakt, dat we “maar moeten wennen aan volatiele prijzen”; als enige blijkbaar, want de andere schakels in de keten vullen hun zakken met winsten en bonussen afkomstig van diezelfde ‘waardeloze’ melk!
De maat is vol, tijd voor actie!
Op dinsdag 31 mei a.s. vergaderen de EU landbouwministers in Amsterdam. Dit mag niet geruisloos aan ons voorbij gaan. De NMV roept samen met de DDB ALLE MELKVEEHOUDERS op om op 31 mei in Amsterdam de landbouwministers duidelijk te maken dat de maat vol is. Dat gezinsbedrijven in de melkveehouderij worden verwoest door het inadequate beleid, dat zij als beleidsmakers hebben ingevoerd en opgelegd. Dat er nú gehandeld moet worden in het belang van de Europese melkveehouders en dat het MVP onmiddellijk ingevoerd moet worden!
De NMV en de DDB hebben inmiddels de voorbereidingen voor een actie in werk gezet en zijn in overleg met de instanties, maar ook daar worden we geconfronteerd met tegenwerking. Echter, dit brengt ons niet af van ons voornemen om op 31 mei te demonstreren in Amsterdam. En naast de medewerking van de instanties voor een geslaagde actie, hebben we ook en vooral uw aanwezigheid nodig.
Wij hebben als Nederlandse melkveehouders lang genoeg thuis afgewacht terwijl onze Europese collega’s hun ongenoegen al lieten blijken en actie ondernamen.
Laat u zien en horen op 31 mei, laat uw belangen niet langer aan de kant schuiven!
Laat er geen twijfel over bestaan wat u vind van deze vorm van wanbeleid!
Geef u op voor deelname!
Wees aanwezig op 31 mei in Amsterdam. Want dit beleid moet anders. Het MVP: NU!
Wallonië blokkeert CETA
Vanavond heeft het Waalse parlement zich uitgesproken tegen CETA, en daarbij heeft het de nationale regering verzocht om een opinie te vragen aan het Europese Hof van Justitie over het arbitragesysteem ICS, en heeft zich uitgesproken tegen voorwaardelijke inwerkingtreding.
Zonder instemming van het Waalse parlement kan de nationale regering CETA niet steunen. In theorie is CETA hiermee voorlopig van de baan.
Hier de resolutie.
Downloads: Wallonië blokkeert CETA
resolution_stop_ceta_walloon_parliament_-_to_be_adopted_27_april_2016_1.pdf
Fosfaatrechten en de melkprijscrisis; NMV en DDB geven uitleg!
Voor leden en belangstellenden. Iedereen is van harte welkom!
Tijdens gezamenlijke bijeenkomsten op diverse plaatsen in het land zullen de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) één en ander uitleggen en toelichten over de invoering van fosfaatrechten en de crisis op de zuivelmarkt. Kortom interessante materie. Wij hopen dan ook dat u aanwezig zult zijn op één van de bijeenkomsten.
In zijn brief aan de Tweede Kamer van 3 maart j.l. over de nadere invulling van het stelsel van fosfaatrechten gebruikte staatssecretaris van Dam veel woorden, maar gaf weinig duidelijkheid. Nog steeds ziet de NMV de invoering van fosfaatrechten als een onnodige en onwenselijke maatrege l die melkveehouders zwaar belast. Het NMV-bestuur zal haar rol in dit proces nader toelichten en u informeren over de stappen die nog worden genomen.
Tevens raken melkveehouders steeds verder in de problemen door de slechte melkprijzen. Tijdens de Landbouwministerraad op 14 maart jl. in Brussel werd een aantal maatregelen aangenomen die de zuivelsector moeten ondersteunen. Over de vooruitzichten voor de wereldwijde zuivelmarkt, de inhoud van de maatregelen van de Europese Commissie, en de verschillen en overeenkomsten van de aangekondigde maatregelen met het crisisprogramma van de EMB – het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) – zal de DDB u informeren.
Graag tot ziens op deze bijeenkomsten!
Maandag 25 april 14.00 uur ‘t Draaiboompje, Hild 1, 5066 CL Moergestel
Maandag 25 april 20.00 uur De Radstake, Twenteroute 8, 7055 BE Heelweg
Donderdag 28 april 14.00 uur Het Wapen van Waarder, Dorp 26, 3466 NG Waarder
Donderdag 28 april 20.00 uur De Vriendschap, Wadway 22, 1715 GZ Spanbroek
Maandag 2 mei 14.00 uur Hotel Waanders, Rijksweg 12, 7951 DH Staphorst
Maandag 2 mei 20:00 uur Kruisweg, Kruisweg 1, 9363 AA Marum
Voor meer informatie zie www.nmv.nu
Met een heldere groet,
Het NMV-bestuur & het DDB-bestuur
Boerinnen in actie! #kalverliefde
Datum: 2016-03-18
Veel boeren en boerinnen stoorden zich aan de motie Thieme waarin stond dat er een plan van aanpak moet komen om het kalf langer bij de koe te laten blijven. Op initiatief van een aantal facebook boerinnen is het idee ontstaan om een petitie aan te bieden aan de leden van de landbouwcommissie van de Tweede Kamer die op 15 maart vergaderde.
In Leidschendam verzamelden ruim 200 boerinnen op een bedrijf waar ook de pers kennis kon maken met de kalfjes en de boerinnen. Boerin Agnes de Boer vertelde haar praktijkervaring met het scheiden van koe en kalf. Een indrukwekkend verhaal. Na de persconferentie vertrokken 4 bussen met boerinnen naar Den Haag. De boerinnen deelden koetjesrepen, kaarten en knuffels uit. En kregen bijval van een groep schoolkinderen die scandeerden ‘kalverliefde’. De sfeer was gezellig en positief. De boerinnen konden een praatje maken met de Kamerleden om de aspecten op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid uit te leggen.
Al met al een succesvolle actie die veel media aandacht heeft gekregen. NMV heeft de actie ondersteunt, evenals LTO en diverse veelal agrarische bedrijven. In 2 weken tijd is deze actie door de boerinnen opgezet, een echt bewijs van #boerinnenpower!
NMV-boerinnen: Heel hartelijk dank voor jullie deelname!