Veel veehouders willen terug naar melkquotum

De Europese Commissie moet ingrijpen om de hogere melkproductie te reguleren. Door de hogere melkproductie is de melkprijs gedaald en komen veehouders in de problemen. Als er op dit moment een enquête zou worden gehouden onder melkveehouders, zou blijken dat veel boeren weer terug willen naar het melkquotum. Dit stelt Harm Wiegersma, de kersverse voorman van de NMV, in een interview met BNR nieuwsradio.

Volgens Wiegersma is de hogere melkaanvoer een belangrijke reden dat de melkprijs de afgelopen periode fors is gedaald. „Het tij begint al behoorlijk te keren. De vooruitzichten voor de melkprijs zijn ook slecht. Iedereen kan zien dat het zo niet door kan gaan. Boeren gaan meer produceren om de cash flow in stand te houden. De maximale productie is in Nederland echter bijna bereikt, maar in andere landen waar nog wel ruimte is om meer te produceren, zal de productie alleen maar omhoog gaan, waardoor de melkprijs onder druk blijft.’

De NMV’er geeft aan dat het met name de zwaar gefinancierde bedrijven zijn die in de problemen komen. Volgens Wiegersma zijn er al signalen binnen gekomen dat de bank adviseert om het bedrijf te verkopen.

Bron: Melkvee.nl